woensdag 17 augustus 2022

Vriendelijke reuzen...

Een biologe die onderzoek deed naar walvissen en al 28 jaar met ze zwom, maakte iets opmerkelijks mee...

Bultrug

Tijdens een onschuldig snorkeltochtje gebeurde er iets wat de biologe altijd zal bij blijven. Tijdens het onderwater filmen met haar team kwam een bultrug wel heel dichtbij. Op een moment duwde hij haar iedere keer weg en vooruit met zijn neus en verborg haar achter zijn reusachtige borstvin. Als een mens zo klein bij een bultrug, was ze logischerwijs ontzettend bang dat dit het laatste moment van haar leven zou zijn of dat hij minstens met zijn krachtige vin een paar botten in haar lijf zou breken. Echter gebeurde dit niet hij ging behoorlijk voorzichtig met haar om. 

In een tijdsbestek van zo'n tien minuten leek de bultrug continue bezig te zijn om haar te verbergen en aan het oppervlak te houden. Echter voelde dit moment als een angstwekkend uur voor de biologe. Dit had de biologe in 28 jaar nog nooit meegemaakt. Angstvallig probeerde ze daarom tevergeefs van de bultrug weg te komen. De walvis leek geen moment haar uit het oog te willen verliezen. 

Eenmaal weer veilig op de boot geklommen konden ze de situatie meer van een afstandje bekijken en tot hun schrik merkte ze op dat er een enorme tijgerhaai van 4 meter lang in de buurt was. Ook had haar Nederlandse camera man tijdens het gebeuren ver onder de biologe en de grote walvis een tweede walvis net boven de tijgerhaai gezien, die met krachtige zwiepen van zijn staartvin de enorme haai uit de buurt probeerde te houden. 

Het is bekend dat walvissen dit vaker doen en hebben gedaan. Op deze manier beschermen ze hun eigen jong. Ook is er bekend dat ze dit ook bij zeehonden en bruinvissen doen en als de situatie zich voordoet dus ook bij mensen. Waarom ze dit precies doen weten we helaas nog niet zo goed en zo kun je alleen vermoedens uitspreken over de waarom. Wel is het een groot avontuurlijk verhaal om mee thuis te komen en een prachtig natuurfenomeen.

Hoewel de biologe een angstwekkend moment mee maakte, wilde deze vriendelijke reus haar alleen beschermen van mogelijk groot levensgevaar...



Geen opmerkingen: