dinsdag 9 augustus 2022

Zwart wit gestreept...

Er zijn verschillende theorieën over waarom zebra's zwart wit gestreept zouden zijn...

Zebra

Theorie 1 is dat het zou werken tegen roofdieren. Een grote kudde zwart wit gestreepte dieren bij elkaar zouden roofdieren zoals leeuwen kunnen verwarren. Want wat is nou het begin en wat is nou het eind? Bij welke streep stopt de ene zebra en bij welke streep begint de andere zebra. Daardoor zouden roofdieren het lastig kunnen vinden om één zebra in de kudde uit te kiezen en zouden ze de jacht sneller staken omdat het een chaos van strepen is. Echter worden zebra's juist heel vaak door leeuwen gegrepen en is er dus geen overtuigend bewijs dat deze theorie klopt. 

Theorie 2 is dat het zou werken tegen de warmte. Zwarte strepen trekken warmte aan en witte zouden de zon afweren. Zo denken ze dat er dat er tussen elke zwarte streep een witte zit zodat er een soort koud briesje over hun lichaam gaat om de dieren koeler te houden. Zo zou het ook zo zijn dat de zebra's in warme gebieden duidelijkere en dikkere strepen zouden hebben dan zebra's in koudere gebieden. Die zouden eerder wat vagere strepen hebben. Ook deze theorie is niet zeker.

Theorie 3 is dat het zou werken tegen vervelende stekende insecten. Proeven toonden aan dat vliegen inderdaad sneller op geheel wit of zwart oppervlak landen. Op zwart wit gestreept oppervlak landen ze minder. Of deze theorie echt de hele reden is dat zebra's strepen hebben is ook niet met honderd procent te zeggen.

Daarom is het goed om onderzoek te blijven doen naar zulke dingen. Paarden eigenaren maken in ieder geval goed gebruik van zebra gestreepte vliegen dekens om vliegen te weren bij hun paarden. 


Geen opmerkingen: