donderdag 7 april 2022

Mannetje of vrouwtje?

Bij veel dieren kun je wel vanaf de buitenkant zien welk geslacht het heeft, maar bij dit dier ga je je oren niet geloven...

Hyena

Het verschil zien tussen een mannetje en een vrouwtje? succes! Het is namelijk niet te zien. Dan zal je denken: hoezo niet? De geslachtsorganen zijn toch verschillend? Nou nee dus. Vrouwtjes en mannetjes hebben beide een penis. Bij vrouwtjes wordt het een pseudo-penis genoemd. Pseudo betekend nep of vals. Vrouwtjes hebben nog steeds eierstokken en een baarmoeder, maar ook een pseudo penis. Wat maakt dat het leven van de vrouwtjes hyena niet heel romantisch is. De voortplanting is namelijk een vrij pijnlijk gebeuren. Urineren, bevruchting en bevalling gaat namelijk allemaal door de zelfde opening. De pseudo penis. Sorry mannen dat jullie nu waarschijnlijk met bijzonder veel ongemak dit stuk aan het lezen zijn, maar ik kan het niet mooier maken dan het is. 

Het trieste aan dit verhaal is, omdat het zo'n smalle opening is de bevalling ook vaak fout gaat. Of de jongen stikken tijdens de bevalling of moeder sterft. 

Maar waarom in godsnaam vond moeder natuur het dan een goed idee om vrouwelijke hyena's een penis te geven? Ondanks dat daar nog meer onderzoek naar gedaan zou moeten worden heeft het blijkbaar ook voordelen:

Hyena's leven namelijk onder een matriarch. Vrouwtjes zijn het dominantst en het meest agressief. Het blijkt dat hyena vrouwtjes hun pseudo penis gebruiken om andere soortgenoten te domineren. Dat is handig als je als eerste wilt eten, zo hebben ze toegang tot het meeste en het beste voedsel. Dat is weer goed voor het grootbrengen van haar jongen. 

Toch moet het zo zijn dat er nog meer logische redenen zijn voor zo'n ongemakkelijk iets bij hyena vrouwtjes. Ik hoop dat daar in de toekomst meer onderzoek naar gedaan gaat worden. 

Een pseudo penis zie je bij meerdere diersoorten voorkomen bijvoorbeeld bij de Europese mol of de ringstaartmaki, maar wat bij deze twee soorten anders is dan bij de hyena is dat ze wel een extra opening hebben voor de bevruchting en bevalling. Extra vreemd dus dat de hyena als enige diersoort in rij dat niet heeft...

Geen opmerkingen: