donderdag 31 maart 2022

Water in de bulten van een kameel?...

Wie vraagt: wat zit er in de bulten van een kameel? Krijgt vaak het antwoordt: water. Dat is het antwoord wat bij veel mensen heel snel op de tong ligt...

Kamelen

Kamelen zijn op een unieke wijze aangepast aan het droge klimaat van de woestijn en worden daarmee ook wel de schepen van de woestijn genoemd. Het is een groot misverstand dat er water in de bulten van een kameel zou zitten. Men denkt, omdat kamelen in de woestijn over weinig water beschikken dat ze daarom een voorraad water opslaan in die twee grote bulten op hun rug. Waar dienen ze dan wel voor? en wat zit er dan wel in? Het antwoord is het tegenovergestelde van genoeg te drinken hebben, namelijk genoeg te eten hebben. In de bulten zit vet dat het lichaam gebruikt op momenten dat er weinig eten is. De bulten zullen dan ook steeds leger raken naarmate er langer geen voedsel te vinden is. 

Rode bloedcellen

Bij mensen zijn rode bloedcellen in je bloed rond. Bij kamelen zijn ze ovaal. Bloed bestaat voor een grootdeel uit vocht. Bloed heeft onder andere vocht nodig om zuurstof door je lichaam te vervoeren, maar in de woestijn is maar weinig water te vinden. Daarom zijn de rode bloedcellen ovaal in plaats van rond zodat ze ook bij heel weinig vocht nog werken. Dat is de reden dat kamelen veel langer zonder water kunnen dan mensen. 

Derde ooglid

Kamelen hebben een derde ooglid die zijwaarts over het oog gaat. Zo kan hij al heel gemakkelijk het zand dat bij zijn oog zit weg halen. Een derde ooglid komt nooit voor bij zoogdieren, maar wel bij de kameel. Hoe handig!

Neusgaten

In woestijnen kunnen ruige zandstormen voorkomen. We hadden het net al over zand in de ogen, maar zand in je neus is ook erg vervelend. Kamelen kunnen daarom hun neusgaten sluiten om te voorkomen dat al het zand in hun neus waait. 

Een laatste weetje: een kameel met maar één bult is geen kameel, maar een dromedaris ;)

Geen opmerkingen: