donderdag 14 april 2022

Finding Nemo..

Nemo, clownvis, anemoonvis... Een heel bijzonder visje...🐠

Clownvis 

Finding Nemo. Iedereen die van mijn leeftijd is zal de film gezien hebben. De film kwam namelijk uit in 2003. Vandaag de dag weten we nog steeds wel een beetje hoe het verhaal over het kleine clownvisje Nemo ging. Wat we echter niet wisten is dat er iets heel bijzonders is aan dit leuke, sinds de film, heel populaire oranje wit gestreepte visje. De clownvis kan namelijk een geslachtverandering doormaken. 

Clownvissen leven in kleine groepjes in een zee anemoon, dat is een koraalsoort. Zo'n groep bestaat uit één vrouwtje, dat is het grootste visje. Een op één na grootste dominant mannetje en nog een aantal kleinere mannetjes. 

Het vrouwtje en het dominante mannetje paren alleen met elkaar. Uit de eieren komen alleen mannetjes. Op het moment dat het vrouwtje sterft, gebeurt er iets bijzonders. Alle clownvissen in de groep schuiven namelijk een plekje op. Het grote dominante mannetje wordt door een geslachtsverandering een vrouwtje en het op een na grootste mannetje wordt de dominante man. 

Waarom doen ze dit? Dat is waarschijnlijk omdat hoe groter het vrouwtje is hoe meer eieren ze legt dus is het handig als telkens de grootste vis in de groep het vrouwtje is om zoveel mogelijk nageslacht te krijgen. 

Clownvissen kunnen dus van man naar vrouw veranderen, maar als ze eenmaal een vrouwtje zijn kunnen ze nooit meer terug naar een man veranderen. 

Geen opmerkingen: