woensdag 24 augustus 2022

Dit dier zou je zomaar tegen kunnen komen als je deze zomer gaat zwemmen...

Wees niet verbaasd als je deze zomer kwallen aantreft wanneer je gaat zwemmen in zoetwater...

Zoetwaterkwal

Omdat we zo'n mooie zomer hebben en de temperaturen aardig hoog liggen, zwemmen er massaal kleine kwalletjes in riviertjes, beekjes en meertjes. Zoetwater dus. Wat je niet zo snel zou denken bij kwallen. De zoetwaterkwal laat zich alleen hier in Nederland zien als de watertemperatuur een lange tijd boven de 20 graden uitkomt, de waterkwaliteit goed is en er niet te veel stroming is. Echter komt de zoetwaterkwal hier helemaal niet vandaan. Deze kleine kwal die zo'n 2 a 5 cm groot is, vindt zijn oorsprong in China en is waarschijnlijk 100 jaar geleden via waterplanten hier terecht gekomen. 

De zoetwaterkwal begint zijn leven als een poliep die aan de bodem van het water vast geplakt zit en ontwikkelt zich alleen door als volwassen kwal wanneer de watertemperatuur langdurig boven de 20 graden uitkomt. Wees nu niet bang om te zwemmen, omdat het geheel veilig is en je niks kan gebeuren. De zoetwaterkwal is voor mensen ongevaarlijk, omdat onze huid te dik is voor de kwal om door heen te prikken. 



Dus ga jij deze zomer nog genieten van een verfrissende duik? Kijk dan eens goed om je een, dan kan het zomaar zo zijn dat je deze zoetwaterkwal tegen komt...

Geen opmerkingen: