donderdag 28 april 2022

Zo oud als de weg naar Rome...

We weten allemaal wel dat een schildpad en een papegaai heel oud kunnen worden, maar twee onbekendere dieren kunnen echt stokoud worden...

De Groenlandse walvis

Kan twee eeuwen zwemmen in het noordpoolwater. Dit zoogdier kan namelijk meer dan tweehonderd jaar oud worden en dat maakt hem het oudst wordende zoogdier. Dat het bereiken van die leeftijd hem tegenwoordig niet makkelijk wordt gemaakt is een feit. Het dier wordt namelijk ernstig bedreigd. De Groenlandse walvis leeft alleen in het noordpoolgebied en door Nederlandse walvisvaarders is de populatie helaas enorm terug genomen. Nu de walvisjacht in dat gebied niet meer mag eist de opwarming van de aarde zijn tol voor dit dier. Door het smelten van het ijs kunnen ze minder bescherming vinden voor de dreiging van orka's die vooral op jonge walvissen jagen. Ook de scheepsvaart die dwars door het gebied vaart zorgt voor verstoring bij het kunnen gebruiken van hun sonar en daarbij zorgt voor aanvaringen. Ontzettend zonde dat deze oud wordende zoogdieren het zo moeilijk wordt gemaakt. Ik hoop heel erg dat hun leefgebied snel beschermd wordt zodat deze walvissen met gemak deze hoge leeftijd weer zouden kunnen halen en de populatie weer kan toenemen. 

De Groenlandse haai

Kan wel vijf eeuwen rond zwemmen. Dit gewervelde dier kan namelijk zo'n vijfhonderd jaar oud worden. Dat is ongelofelijk! Deze dieren zou je niet zo snel tegen komen in de zee want ze leven namelijk op zo'n 200 tot wel 2200 meter diep. Qua grootte komt hij ongeveer op de zelfde lengte als een witte haai, maar is toch een hele andere haai qua kwaliteiten. Hij zwemt namelijk heel langzaam, zo'n 1.22 km/uur. Dat komt door hun trage stofwisseling. 

Wat gelijk ook de reden maakt waarom deze twee dieren mogelijk zo oud worden. Door dat ze zo'n trage stofwisseling hebben slaat hun hart ook heel langzaam. Bij de Groenlandse haai is dat één keer per tien seconden en bij de Groenlandse walvis is dat zes keer per minuut. In vergelijking bij een mens is dat elke seconde of soms zelfs vaker en bij een muis zeshonderd keer per minuut. Dat is nogal een verschil dus. Tevens zorgt de trage stofwisseling er voor dat ze heel langzaam groeien en laat geslachtsrijp zijn. De Groenlandse haai is dan ook pas met honderdvijftig jaar geslachtrijp. 

Wauw! wat een ongelofelijke feiten...

 

Geen opmerkingen: