donderdag 17 maart 2022

Zijn spinnen giftig?

Waarschijnlijk denk je dat er giftige en niet giftige spinnen zijn... Dat is helaas niet helemaal waar...

Spinnen

In principe zijn alle spinnen, groot en klein, giftig. Uitgezonderd de zweepspin. Ze hebben allemaal giftanden en gifklieren. Toch hoef je niet bang te zijn want de meeste spinnen kunnen niet door onze huid heen bijten. Gebeurt dit toch wel, dan is het gif niet sterk genoeg om meer dan een roodvlekje op je huid achter te laten. 

Waarom zijn ze giftig?

Dat komt door de manier hoe ze eten. Spinnen kunnen namelijk niet kauwen en hebben gif nodig om te kunnen eten. En dat gaat zo: de spin bijt in zijn prooi (insect) en spuit er gif in. Daardoor verandert de prooi in een soort soepje waardoor de spin hem zo kan leeg slurpen. 

Nog een geruststelling: in Nederland hebben we geen, voor mensen, gevaarlijke spinnen. Die leven gelukkig heel ver van ons vandaan. 

Hoewel ik zelf geen fan ben van spinnen is het toch een leuk weetje om te weten en te vertellen. Sorry voor de mensen met arachnofobie (overmatige angst voor spinnen) ik heb mijn best gedaan om dit enge weetje te compenseren met een foto van de vrolijk gekleurde pauwspin. 

Geen opmerkingen: