woensdag 19 januari 2022

Wie niet sterk is moet slim zijn

Een mysterieus wezen dat tegelijkertijd ontzettend fascinerend is. Ik heb het over...

De Octopus

Om precies te zijn de Octopus vulgaris, de soort die je hier naast ziet. In het Nederlands noem je deze soort de 'gewone octopus'. Wat een beetje een gekke naam is, omdat er helemaal niks gewoon is aan een octopus. Naast dat ze opmerkelijk in elkaar zitten zijn ze bijzonder intelligent. 

Veel mensen vinden het maar een raar beest, een beetje vies of eng misschien en dat snap ik als je geen enkele kennis van de octopus hebt. Nadat ik de Netflix documentaire: My Octopus Teacher heb gezien. Ben ik groot fan geworden van dit dier. Ik begon er over te lezen en raakte gefascineerd. Ik kan nu zelfs zeggen dat het één van mijn lievelingsdieren is. 

Omdat de octopus een heel complex dier is is het heel lastig om het kort te houden en ik zal daarom nog wel eens vaker gaan schrijven over dit dier op mijn blog. 

In de loop van de evolutie zijn ze hun schelp kwijtgeraakt en daardoor behoorlijk kwetsbaar geworden. Een octopus behoort tot de ongewervelden, een weekdier. Dat betekent dat ze geen botten of andere harde delen in hun lichaam hebben. Wat als nadeel heeft dat ze snel als een makkelijk en lekker hapje voor andere dieren worden gezien. Onderzoekers denken dat ze daarom zo slim zijn geworden. Er is al veel onderzoek gedaan naar de intelligentie. Zo is er ontdekt dat octopussen gezichten van mensen kunnen herkennen. 

Er waren namelijk twee verzorgers de ene kwam met vis en dat vond de octopus helemaal fantastisch. Hij zat hoog in de bak en had er zin in. Later op de dag kwam de andere verzorger en die kriebelt hem met een bezem. Daar had de octopus een hekel aan en verdween dan onder een steen om zich te verstoppen. Beide verzorgers hadden de zelfde kleding aan. Toen hebben ze eens geprobeerd om de beide verzorgers zonder eten en bezem er naar toe te sturen. Bij de man die eerst altijd een bezem meebracht verdween hij weer onder de steen en bij de man die de vis altijd bracht ging de octopus weer hoog in de bak zitten. Toen concludeerden ze dat de octopus puur door het herkennen van de verschillende gezichten wist dat de ene man leuk was en de andere man die ene die hem altijd pestte.

Een ander opvallend verhaal gaat over een aquarium dierentuin die opmerkte dat er iedere dag vissen verdwenen. Ze vonden het maar raar en konden geen verklaring vinden. Zagen wel elke ochtend wat plasjes water op de grond liggen, maar verder hadden ze geen idee. Ze besloten om camerabeelden te checken en zagen toen dat iedere nacht, de octopus die daar ook in een tank zat, zijn tank uitklom en vervolgens over de vloer naar een andere tank kroop. Daar klom hij weer omhoog, at wat vissen op en voordat de ochtend aanbrak weer terug in zijn eigen tank ging, zodat hij daar tijdens voedertijd weer wat vis van de verzorgers kreeg.

Onderzoek doen naar octopussen is niet makkelijk, daarom worden ze ook maar weinig gehouden in aquaria. Het zijn meesters in ontsnappen en verdwijnen dus regelmatig uit aquariums of dan is er weer een lamp die boven het water hangt die het moet ontgelden, omdat de octopus het licht uit wil hebben en besluit om er water op te spuiten wat kortsluiting als gevolg geeft. Of ze laten de bak overstromen omdat ze de pomp weten te blokkeren. Ook kunnen ze zichzelf bevrijden uit een pot. Ze draaien van binnen uit de deksel los en hup ze zijn er uit. 

Ook in de natuur laten ze zien hoe slim ze zijn. Met hun tentakels kunnen ze stenen en schelpen om zichzelf heen sluiten als bescherming. Hij kan van kleur veranderen om zich aan de omgeving aan te passen. Ze kunnen van vorm veranderen om dieren of andere objecten te imiteren om zo roofdieren te slim af te zijn. Zo kunnen ze de vorm van koraal aannemen of van zeewier, maar ook als bijvoorbeeld de enorm giftige vis; de koraalduivel. Geen enkel roofdier, die het normaal op de octopus gemunt heeft, peinst er dan over om het te proberen. 

Een fascinerend dier!

Als slot nog een video waar in je Rudy de octopus in een escape room ziet. Is hij slim genoeg om te ontsnappen? 


Geen opmerkingen: