donderdag 13 januari 2022

Een buideldier dat altijd zwanger is...

En om dat mogelijk te maken hebben ze maar liefst twee baarmoeders. Over welk dier heb ik het?

De moeraswallaby

Hoewel ik een aantal jaar geleden tijdens een stage in de dieren
tuin met deze dieren heb gewerkt, was ik er toen nog niet van op de hoogte dat deze dieren hun hele leven zwanger zijn. Hoe dat zit, dat ga ik je uitleggen.

Zoals je al hebt gelezen hebben ze twee baarmoeders. Tijdens de zwangerschap in de ene baarmoeder, kunnen ze in de tweede baarmoeder alweer bevrucht worden. Ze zijn ongeveer twee dagen zwanger van twee jongen in beide baarmoeders. Twee dagen later bevalt ze van het eerste jong. Die is piepklein en haarloos en weet zich dan een weg te vinden naar de warme buidel van mama. Op het moment dat het jong haar eerste melk drinkt gebeurt er iets bijzonders in de tweede baarmoeder. Het embryo gaat in een sluimerstaat, het stopt met groeien en ontwikkelen. Tot haar eerste jong steeds minder melk gaat drinken en meer buiten de buidel gaat leven. Dat is het teken dat het embryo uit de sluimerstaat komt en weer verder gaat groeien. 

Een maand later bevalt ze van het tweede jong terwijl ze in de tussentijd alweer is bevrucht. En zo gaat dat door en door en door... Ik zou er niet aan moeten denken haha. Wat nog het laatste bijzondere feitje hierover is, dat ze op dat moment twee jongen te voeden heeft. Ieder jong heeft zijn of haar eigen tepel waar zelfs voor ieder een andere melk uit komt. Een koolhydraat rijke melk en een koolhydraat arme melk.  

Een ontzettend bijzonder dierenfeitje om te onthouden!

Volgende keer een wel heel slim dier

Geen opmerkingen: