maandag 18 juli 2022

Wie is de heerser van de onderwater wereld?

De mensenhaai of witte haai staat in biologie boeken vaak beschreven als top predator die bovenaan de voedselketen staat. Waarom dat toch niet helemaal klopt dat ga ik je uitleggen...

Top roofdier onderwater

Als je denkt aan alles wat leeft in de vele zeeën van deze wereldbol dan is de witte haai toch wel de gene die boven al het leven in de zee staat. Dus bovenaan de voedselketen, althans dat zou je denken. Toch gebeurde het steeds vaker dat dit machtige dier aangespoeld op het strand van Zuid- Afrika werd aangetroffen. Opmerkelijk was dat alle exemplaren een groot gapend gat ter hoogte van de lever hadden. Allemaal stuk voor stuk dezelfde verwondingen en doodsoorzaak. Als je zo'n mysterieuze zaak vertaalde in menselijke sferen dan moest het wel een verhaal zijn van een serie moordenaar die iedere keer, bij elk slachtoffer op de zelfde manier toesloeg. Wie zit er eigenlijk achter deze toch wel lugubere en mysterieuze moordzaak? Onderzoekers onderzochten de wonden en kwamen al snel tot de conclusie dat het maar om één dier kon gaan. Namelijk:

*Tromgeroffel* 

De orka

Orka's worden niet voor niets de wolven van de zee genoemd. Ze jagen in een groep (pod) en samen vormen ze zich tot een krachtige, samenwerkende en op elkaar afgestemde machine. Elke individu weet zijn rol en taak en zo vertrouwen ze blind op elkaar. Aan de kust hadden mensen rond die tijd een orka familie gezien en samen met de aard van de bijtwonden waren ze er snel achter dat orka's achter de dood van de witte haaien zaten. Waarom hadden alle haaien dan exact op de zelfde plek gapende wonden in hun lichaam zitten? Dat komt omdat orka's alleen de lever van een haai willen hebben. Orka's eten energie rijk, vet eten. De lever is het enigste stuk wat energierijk genoeg is voor de orka en daarom zullen ze met precisie alleen de lever uit het lichaam van de haai halen. 

Dan zal je, je misschien nog afvragen: maar hoe zijn orka's de roofvis van 4 tot 6 meter lang, soms wel 2000 kg zware en met 300 vlijmscherpe tanden de baas? Als we de orka en haai als soort naast elkaar leggen dan heeft de orka heel veel streepjes voor op de haai, zowel qua intelligentie als lichamelijk. Om wat opsommingen te maken: orka's jagen in een groep en de haai jaagt alleen. Orka's zijn groter en zwaarder dan haaien en bovendien sneller en behendiger. Daarnaast is de orka zich bewust van de zwakke plek van de haai en dat is de met een moeilijk woord: tonische immobiliteit. Veel haaien moeten blijven zwemmen om hun lichaam van zuurstof te voorzien. Daarnaast als je een haai op zijn rug draait dan raakt hij in een soort coma-stand. De haai is dan letterlijk een geruime tijd buiten bewustzijn en dat in combinatie met het niet in beweging blijven van het lichaam wat er voor zorgt dat hij letterlijk niet kan ademhalen zorgt er voor dat de haai het niet overleefd. 

Orka's zijn zo buitengewoon intelligent dat ze precies van deze techniek gebruik maken tijdens de jacht op de witte haai. Ze flippen hem in teamverband op zijn rug, houden hem daar op zijn plek en wachten dan net zolang tot het gedaan is. 

Dus je kunt wel vaststellen dat de witte haai zeker niet onbevreesd is. Hij is zelfs zo angstig voor orka's dat op het moment, binnen een gebied van 3 km in zijn omgeving zich orka's bevinden, hij weg vlucht en ruim een jaar zelfs niet meer in de buurt van dat gebied terug komt. 

Een indrukwekkend weetje om te vertellen...

Geen opmerkingen: