zondag 31 juli 2022

Een zoogdier in de diepzee...

Recent in het nieuws waren er aan de kust van Zandvoort en een paar dagen geleden voor de kust van België een aantal spitssnuitdolfijnen gezien. Eén daarvan dreigde zelfs te stranden... 

Spitssnuitdolfijn

De spitssnuitdolfijn is een vrij ongewone gast in de Noordzee. Hoewel ze aan de westkant van de Noordzee wel eens voorkomen, is de Noordzee eigenlijk geen geschikte plek voor deze dolfijnen om te jagen. Ze jagen namelijk in de diepzee op dieptes tussen de 800 en 1700m. De Noordzee is voor hen, die op de diepste plekken een diepte van 200m bereikt, te ondiep. Zelfs het Gardameer in Italië is op de diepste plek met zo'n 346m nog dieper dan de Noordzee, maar voor de spitsnuitdolfijn nog steeds te ondiep. 

Omdat we in verhouding nog ontzettend weinig weten van de diepzee, weten we van de spitssnuitdolfijn ook erg weinig. Wat we weten is dat ze op enorme dieptes op inktvissen jagen. Er doen een aantal onderzoekers onderzoek naar deze soort en uit dat onderzoek zijn we een aantal dingen te weten gekomen. Er zijn ongeveer 24 soorten spitssnuitdolfijnen en van die 24 zijn er een aantal waarvan we iets meer weten dan het diepzee duikende jagers zijn. In verhouding met andere dolfijn en walvissoorten zijn ze maar heel weinig te zien aan het oppervlak. Er is een record gemeten van een duik van 3 km en dat is een duik van meer dan twee uur. Onvoorstelbaar als je bedenkt dat het zoogdieren zijn en gewoon aan de oppervlakte moeten komen om adem te halen. Ook is er gemeten dat ze tijdens een duik zich heel langzaam bewegen. Bij weer een andere soort is er juist gemeten dat ze heel snel duiken en sneller dan gemiddeld jagen. Ook de geluiden (echolocatie) die ze maken gaan twee keer zo snel en ook op een twee keer hogere frequentie dan andere soorten dolfijnen. 

Maar hoe kan een zoogdier nou zo diep en lang onderwater zijn zonder telkens een verse teug lucht nodig te hebben? Waarschijnlijk is het zo dat ze net als een duikende vogel hun longen inklappen als ze gaan duiken en dat minder belangrijke organen weinig tot geen zuurstof krijgen tijdens een duik, zodat al het zuurstof in hun lichaam alleen langs de hersenen en hun hart hoeft te circuleren en ook is het zo dat de echte extreem diepe duikers ook kleinere organen hebben dan normaal om te zorgen dat alle organen zo weinig mogelijk zuurstof nodig hebben. Ze hebben ook ander bloed, bloed dat meer zuurstof kan opnemen dan normaal. Super gaaf!

Hopelijk leren we snel meer over de bijzondere spitssnuitdolfijn...

Geen opmerkingen: