donderdag 10 februari 2022

Een sluwe vos...

Geen sluwe vos maar eigenlijk een sluwe vogel...

De fluweeldrongo

De fluweeldrongo is een zangvogel die zijn leefgebied, Zuid-Afrika, deelt met onder andere stokstaartjes. Deze vogel is een grote bedrieger en zijn slachtoffers zijn de stokstaartjes. Daarvoor moet hij eerst het vertrouwen van de stokstaartjes zien te winnen. Hij ziet een adelaar jagen, de drongo laat een waarschuwingssignaal horen en waarschuwt daar mee, de naar insecten zoekende stokstaartjes. De stokstaartjes rennen naar hun veiligheid en weten door de roep van de drongo uit het blikveld van de adelaar te blijven. 

Het gevaar is voorbij, de stokstaartjes komen weer uit hun holen en zoeken verder waar ze gebleven waren naar insecten. Nu heeft de drongo hun vertrouwen en laat hij nog een waarschuwingssignaal horen. Na het horen van zijn roep rennen de stokstaartjes weer naar hun veiligheid, maar dit keer is het vals alarm en pakt hij zijn kans om het heerlijke hapje wat de stokstaartjes hebben laten liggen weg te grissen. Daarmee is het eerlijke hapje nu van hem.

Dat zelfde trucje probeert hij nog een keer, maar de stokstaartjes zijn niet dom en trappen er niet een tweede keer in. Met zijn allen hebben ze de drongo door en jagen hem weg als hij een poging doet om een schorpioen af te pakken. Helaas, mislukt.

Maar dan plotseling horen de stokstaartjes de roep van een ander stokstaartje die op de uitkijk staat. Die waarschuwing kunnen de stokstaartjes niet negeren en rennen naar hun holen. Want wachters liegen nooit, maar er is helemaal geen gevaar.

Raad eens, het was weer de drongo. Hij heeft geleerd om de stokstaartjes eigen waarschuwingssignaal te imiteren en heeft daarmee gewonnen en geniet van zijn prijs. 2-1 voor de de drongo! 

Zo kan de drongo zichzelf nog veel meer verschillende waarschuwingssignalen aanleren.

Geen opmerkingen: